معرفی گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی
تاریخچه گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی
کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی شاخهای از علوم بهداشتی در آموزش عالی است که در آن دانشجو طی دوره مصوب، دانش لازم مربوط به سلامت غذا را به صورت نظری و عملی فرا میگیرد. دسترسی به غذای كافی و سالم از دغدغههای مسئولین دولتی هر کشوری است تا جامعه ای سالم داشته باشند. با توجه به رشد روز افزون جمعیت و گسترش شهرها و واحدهای صنعتی، سطح توقعات و تنوع مورد انتظار در مواد غذایی نیز بالا رفته است. همچنین، با توجه به پیشرفت صنعتی جوامع آلودگیهای شیمیایی محیطی و استفاده از سموم مختلف برای تولید بیشتر افزایش یافته است که بقایای این آلایندهها در محصولات کشاورزی و مواد غذایی میتواند خطراتی را ایجاد کند و سلامتی انسان را تهدید کند. در طول دهه گذشته وقوع بیماریهای میکروبی ناشی از مواد غذایی نه تنها در کشورهای در حال توسعه بلکه در کشورهای توسعه یافته نیز روند افزایشی داشته است و از عمده بیماریهای جوامع کشورهای مختلف جهان به شمار میرود. بر طبق مطالعات انجام شده همه ساله بیش از هزار میلیون مورد اسهال حاد در بین بچههای زیر پنج سال در ممالک آفريقا، آسیا و آمریکای لاتین اتفاق میافتد که به مرگ بیش از ۵ میلیون نفر منجر می گردد. لذا ضرورت دارد تا افرادی در دانشگاهها تربیت شوند که از دانش و تخصص کافی در مورد بهداشت و ایمنی مواد غذایی برخوردار باشند و دانش و مهارت لازم در حفافظت، مدیریت و کنترل مواد غذایی را داشته باشند. نظر به اهمیتی که غذای سالم برای انسان دارد سازمانهای مختلف جهانی از جمله WHO و FA0 از همان ابتدای تأسيس، موضوع دسترسی همگان به غذایی بهداشتی و سالم را در اولویت برنامه های خود قرار داده است و کمیته ها و گروههای مختلف کاری در مورد بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایجاد کرده اند. رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی از جمله رشتههایی است که در دانشگاههای مختلف خارجی و در مقاطع کارشناسی (B5) ، کارشناسی ارشد (MS) و دکترا (PhD) دانشجو تربیت میکنند.
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی در سال 1397 در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی فسا شکل گرفت. این گروه از مهرماه سال 1397 با رسالت و اهداف زیر با پذیرش 4 دانشجوی کارشناسی ارشد راه اندازی گردید.
معرفی رشته کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی
اولین دوره پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی توسط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی فسا در سال 1397انجام گرفته است.
برای داشتن مواد غذایی سالم و کاهش عوارض متعدد آن، کارشناسان ارشد این رشته لازم است در جهت حفظ و ارتقاء سلامت جامعه، با توانمندی های زیر در زمینه های فعالیت در بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی آشنا شوند و آن ها را به کار گیرند.
- آلودگی های مواد غذایی
- ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی
- افزودنی های مجاز شامل نگهدارنده ها، طعم دهنده ها، بافت دهنده ها، رنگ ها و شیرین کننده ها
- شناسایی سموم و مسمومیت ها